Waar zoekt u informatie over?
Volg & Deel
Volg & Deel
Home  /  Patiënt  /  Behandeling

Behandeling

 

Genezen van artrose lukt niet, maar er is wel degelijk iets aan te doen. De behandeling van artrose verloopt via onderstaande stappen. Wanneer de behandelingen onvoldoende resultaat geven gaat u, in overleg met uw zorgverleners, naar een volgende stap.

 

Stap 1:

 • Voorlichting
  Het is heel belangrijk dat u de juiste voorlichting over artrose krijgt. Wanneer u goed op de hoogte bent van artrose, begrijpt u beter waarom u bepaalde adviezen en behandelingen krijgt. Ook zorgt dit ervoor dat u makkelijker deze informatie toepast in uw dagelijks leven.
 • Leefstijladviezen
  Dit zijn adviezen waarmee u zelf uw klachten kunt verminderen en achteruitgang van uw functioneren kunt vertragen. Deze kunnen gaan over bewegen, uw gewicht en de balans tussen in- en ontspanning. Uw zorgverleners kunnen u deze adviezen geven.
 • Paracetamol
  U kunt paracetamol gebruiken om de pijn te verminderen. Paracetamol heeft weinig of geen bijwerkingen. Het beste is om regelmatig paracetamol in te nemen. Het helpt tegen pijn en koorts, maar niet tegen ontstekingen. Vraag uw arts naar de meest geschikte dosering voor uw situatie.

Stap 2:

 • Oefentherapie of fysiotherapie
  Oefeningen kunnen uw klachten verminderen. Ze zorgen voor een betere beweeglijkheid van het gewricht, coördinatie van het bewegen en spierkracht versterking. Wanneer u de oefeningen regelmatig doet, verkleint u de kans dat klachten terugkomen of verergeren. Een oefen- of fysiotherapeut begeleidt u gericht bij het bewegen. Ook leert u op de juiste wijze te bewegen en dit toe te passen in het dagelijks leven.
 • Diëtist
  Overgewicht belast uw gewrichten extra. Bij overgewicht is het belangrijk om af te vallen. Een diëtist kan u hierbij helpen.
 • Medicatie
  Behalve paracetamol kunt u ook gebruik maken van NSAID’s of opiaten. Overleg altijd met uw arts wanneer u met een bepaalde pijnstiller wilt beginnen of stoppen. De middelen kunnen bijwerkingen geven. U leest hierover in de bijsluiter van het medicijn.
 • NSAID’s. Dit zijn sterke pijnstillers met een ontstekingsremmende werking, zoals ibuprofen of diclofenac.
 • Opiaten. Dit zijn morfineachtige medicijnen zonder ontstekingsremmend effect, bijvoorbeeld tramadol of temgesic.

Stap 3:

 • Injecties
  Soms kan een injectie met een ontstekingsremmer in het aangedane gewricht helpen. Dit geeft enkele weken tot maanden verlichting. Wel kunnen de klachten terugkomen: de injectie remt de ontsteking, maar de artrose blijft bestaan.
 • Verwijzing naar reumatoloog of orthopeed

Stap 4:

Wanneer u alle stappen heeft doorlopen zonder het gewenste resultaat kunt u in aanmerking komen voor een operatie. Mogelijk krijgt u een gewrichtsprothese of worden afwijkingen operatief gecorrigeerd.

Deel